ARTISTER

Juan Polvillos konstnärliga utbildning sträcker sig över tjugo år av koreografiska och akademiska studier med kända flamencomästare som Farruco, Manolo Marín, Manolete, La Toná och Matilde Coral. Hans erkännanden inom flamenconvärlden inkluderar sådana viktiga danspriser som de från Flamencofestivalen i Ubrique, från San Pedro de Alcántara och från festivalen Internacional de las Minas i La Union. Han har vid två tillfällen deltagit på Bienal de Flamenco i Sevilla, vilket kan ses som ett världsmästerskap, den högsta manifestationen av flamencokonsten.

Han har dansat i flera länder inför personligheter som kung Hussein av Jordanien, Hassan II av Marocko, USA:s tidigare president George Bush, Österrikes president, kungarna av Spanien och påven Johannes Paulus II. 

Hans erfarenhet av tablados inkluderar “El Arenal”, “Los Gallos”, “Café de Chinitas”, ”Casa Patas” (alla i Spanien) och “El flamenco” (i Japan). Han har också deltagit i filmer som “Sevillanas de Carlos Saura” och “Montoya y Tarantos”.

Patricia föddes och växte upp i Peru. Hon började tidigt lära sig dansa klassisk balett och hennes mamma, Soledad, öppnade en dansskola där man kunde lära sig olika dansstilar, speciellt, balett och spanska danser. Det blev flamenco senare och flera andra dansstilar hos olika danslärare och dansskolor i Peru.

Hon flyttade till Sverige och utbildade sig till civilingenjör i industriell ekonomi på Chalmers Tekniska Högskola.

För 20 år sedan i år startade hon sin första dansskola här i Sverige. Några elever som var med från starten dansar fortfarande kvar hos Patricia, vilket är mycket berikande när det gäller att föra vidare danskonsten. På den tiden hade de bara tillgång till ett enda rum och Patricia hade andra krävande jobb på dagtid. Sedan några år tillbaka har Patrica nu ett helt stort hus för dans och hon kan ägna sig åt dans och utbildning på heltid.

Det är flamencon som alltid legat henne varmast om hjärtat, den har varit med under alla de här åren. Hon har hängivet sett till att vidareutbilda sig själv varje år i flamencons huvudstad Sevilla, och hon har sedan spridit vidare sin kunskap genom oräkneliga kurser och workshops här i Karlstad.

För drygt tre år sedan gjorde hon verklighet av en dröm som hon haft, att få bjuda värmlänningarna på en äkta flamencofestival. Det är den som nu drar i gång för tredje året i rad i Karlstad. Det blir en fest med många inbjudna gästartister, aktiviteter på stan och på Bailando Studios samt en helt magnifik show på Scalateatern på lördag kväll. Patricia hälsar er varmt välkomna med öppna armar och sitt strålande leende.

José Luis García Bravo, även känd som “Cheito”, började sin konstnärliga karriär vid 7 års ålder i Huelva, Andalusien. Han blev då medlem i gruppen “Los Activos” startad av målaren Joaquín Martín Jiménez för ett projekt kallat “Taller de compás flamenco Los Activos” 1987. “Los Activos” blev en framstående flamencogrupp i Spanien som gjorde internationella framträdanden. 

Sångaren Cheito har därefter delat scen med artister som Enrique Morente, La Martirio, Kiko Veneno och Javier Barón. Han har turnerat med Chano Domínguez och gitarristen Manolo Franco, och har även medverkat i Carmen Larumbre-kompaniet. Dessutom samarbetade han med Cristina Hoyos i showen “Tierra Adentro” och framträdde med Antonio Andrades flamencokompani i “Vaya con Dios” och “My Flamenco Carmen”. År 2017 turnerade han med den andalusiska flamencobaletten “Aquel Silverio”, regisserad av Rafael Estévez.

Från solist i ”Carmen” till turnéer med Ballet Flamenco Antonio Gades, har Rosa Zaragoza erövrat scener världen över. Hon har dansat på Bolsjojteatern i Moskva och under ledning av Franco Zeffirelli på L’Arena di Verona. Med en stark bakgrund från Compania Andaluza de Danza och Compania Ibérica de Danza, förtrollar hon publiken med sin passion och teknik.

Leda sitt eget kompani, Royal Ballet of Zarzuela, och undervisa i spansk dans och flamenco är bara några av hennes bedrifter.

Ann Sehlstedt “La Pantera” kom redan i unga år i kontakt med flamencon som sedan kom att bli hennes följeslagare genom livet. Efter Danshögskolan i Göteborg flyttade hon till Sevilla där hon vidareutbildade sig vid Fundación Christina Heeren’s yrkesdansarelinje. Sedan dess har hon varit yrkesverksam flamencodansare, – koreograf och  pedagog och har nu arbetat inom yrket i över 20 år.

Genom åren har hon hunnit med en hel del, både egna produktioner och som dansare i andras. Hon har fått en personlig inbjudan att dansa med kompaniet Nuevo Ballet Español under ledning av Angel Rojas och Carlos Rodriguez, hon har tävlat med Compañía Kaari Martin i Certamen de Madrid där de som första utländska grupp tilldelades en hedrande tredjeplacering, och hon engagerades av operan i Oslo för att undervisa och delta i deras uppsättning av Carmen.

Robert ’Robi’ Svärd från Göteborg har etablerat sig som en internationellt erkänd flamencogitarrist. Sina första gitarrackord tog han när han var fyra år och har sedan aldrig slutat. Han utbildade sig vid Sydney Conservatorium of Music i Australien och flyttade 1998 till Sevilla för att studera flamenco. Han har blivit en flerfaldigt prisad flamencogitarrist och kompositör med bas i Sverige men med internationell grund.

Han är nu en eftersökt musiker i hela världen och arbetar med världens ledande profiler inom flamenco. Bland annat har han gjort ett flertal turnéer i Sverige och Europa tillsammans med sångaren Alfredo Tejada, deltagit i många radio- och TV-framträdanden, bl.a på BBC, samt varit med i olika teateruppsättningar, som till exempel Carmen med förhinder.

Han har gett ut tre album som rosats och prisats. Så här lyder motiveringen då Robi tilldelades priset som ”STIM Årets Kompositör 2019”:

”En erkänt skicklig instrumentalist men också en stilsäker och virtuos kompositör med lika stor respekt för traditionen som han är en finurlig förnyare. Hans imponerande fingerfärdighet och känsla lägger grund för ett behagligt flyt i de komplexa kompositionerna. Han har fått genrens giganter att tappa hakan – att som svensk komma från ingenstans och slå igenom i det erkänt kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien är en närmast osannolik bedrift”

Daniela Blanco, även känd som Daniela La Soleá, föddes i Cádiz den 9 mars 2012 och började dansa flamenco innan hon fyllt 3 år. Hon utvecklades snabbt och vann flera solistpriser i tanguillos-tävlingar i staden. Vid fem års ålder började hon sina studier i flamencodans i Jerez de la Frontera under ledning av Chiqui de Jerez och fortsatte sedan att träna med andra framstående lärare som María Moreno, La Lupi, El Farru, Farruquito, Fuensanta La Moneta och fler.

Vid åtta års ålder började hon sina studier vid Conservatorio Profesional de Danza, där hon imponerade med sin förmåga och fick börja i högre klasser. Nu introducerade hon också mer avancerade flamencoelement i sina koreografier, som bata de cola (kjol med släp), hatt och käpp.

Lola Blanco föddes 2009 i Cádiz och klev in i flamenconvärlden redan vid fem års ålder. Vid åtta år började hon ta lektioner i Jerez. Hon har fått undervisning av framstående lärare som María Moreno, Farruquito m.fl. Samtidigt som hon började på musikkonservatoriet i Cádiz deltog hon i tävlingar där hon vann flera nationella priser. Lola har uppträtt på många berömda platser och festivaler i Jerez. Hon fortsätter nu för treje året på sin professionella flamencoutbildning.

Sedan 2021 har hon även deltagit i flamencofestivaler i Danmark, Norge och i Sverige på vår egen Flamencofestival här i Värmland. Där har hon uppträtt tillsammans med kända flamencoartister från Sevilla och Jerez samt andra unga flamencoutövare. 

 Lola utmärker sig särskilt för sin skickliga hantering av sjalen och renheten i sina dansrörelser. 

Liam Howarth är en prisbelönt gitarrist som bor i Sevilla sedan 2010. Han har uppträtt flitigt i Europa, Amerika och Asien. Hans arbete med dans och sångackompanjemang har lett honom till klassiska tablaos, peñas och festivaler runt om i Spanien, där han har delat scen med artister som Rafael Campallo, El Oruco, Saray de los Reyes och många många fler. Liam har också samarbetat med mer samtida danskompanier som till exempel Hofesh Shecters show Grand Finale.

Liam har länge varit musikalisk ledare och arbetat med en mångfald olika projekt, från traditionell flamenco med rötter i tidigt 1900-tal, till mer moderna verk (som “No Frills” och “In Body” med Dotdotdot Dance), och även olika Disney-anpassningar av flamenco (som “Cenicienta Flamenca i Belgien).

Liam började sina professionella flamencostudier vid Fundación Cristina Heeren under Niño de Pura och Pedro Sierra och fulländade sedan studierna under Manuel Parrilla, Antonio Rey, med flera. Därefter specialiserade han sig inom dans- och sångackompanjemang. Han har en grundexamen i flamencogitarr och en magisterexamen i ”Studier och analys av flamenco” med högsta betyg.

Ermal växte upp i Karlstad och lärde sig tidigt att spela gitarr. När Patricias danscenter bjöd in flamencogitarristen Morenito till staden ville Ermal få höra honom. Patricia såg hans genuina intresse och började uppmuntra honom. Efter att ha deltagit i en masterclass vid Karlstads första flamencofestival började Patricia bekosta lektioner i flamencogitarr för Ermal. Nu kunde man allt oftare höra klingande sång och gitarrspel i danscentrets lokaler när Ermal kom för att öva. Aldrig har väl så vacker levande musik ljudit genom korridorerna här. Samtidigt fick Ermal fin erfarenhet genom att spela vid danscentrets flamencouppvisningar.

Ermals lärare berömde hans musikalitet och hårda jobb, och poängterade också hans ovanliga förmåga att kombinera gitarrspelet med vacker sång. Inspirerad av detta beslutade sig Ermal för att åka ner till Sevilla för att studera flamencogitarr. Han har nu varit i Sevilla i ett år och studerat vid Fundacion de Cristina Heren, där han fått undervisning av bland andra Pedro Sierra. Under det här året har han nått upp till avancerad nivå och haft sin första tabalo i Sevilla.

Stanislav Kohutek “Morenito de Triana”

Lucía Aliaño, dotter till José Luis och Carmen, föddes i Jerez de la Frontera den 25 april 2010 som den yngsta av två systrar. Hon har älskat att sjunga och dansa sedan tidig ålder och började vid fyra år på en flamencodansskola, samt vid åtta år ta sånglektioner varje vecka.

Sedan sju års ålder är hon medlem i Peña Flamenca Tío José de Paula, vilket väckte hennes passion för flamencosång. Några av hennes viktigaste framträdanden inkluderar:

  • Olika julfestivaler och flamencosångskurser.
  • Framträdanden på Peñas och festivaler som Villamarta, Gran Teatro Falla och i Danmark med Kriatura Festival Flamenco.
  • Framträdanden på Festival Flamenco de Oslo (Norge) och Karlstad (Sverige).
  • Spelningar med Paco Cepero och Ezequiel Benítez, inklusive välgörenhetskonserter och inspelningar.

Lucía studerar i årskurs 2 på E.S.O. vid Colegio Montaigne, Compañía de María de Jerez. Hon går också första året på de professionella utbildningarna på konservatoriet “Joaquín Villatoro” med trumpet som instrument. Hon tar dessutom pianolektioner med Rosario Montoya “La Reina Gitana”.

Trinidad Choquet föddes i Jerez de la Frontera i Spanien och där upptäckte hon flamencon redan som liten via sin pappa. Hon började med gitarr men blev mer och mer intresserad av sången och dansen. Hon har dansat för flera olika lärare, framför allt Chiqui de Jerez och Juan Polvillo. 

Trinidad flyttade senare till Sverige och håller sedan 2010 flamencokurser i Lund. Hon är medlem i gruppen Mengue Flamenco, en svensk-andalusisk flamencogrupp som experimenterar med olika musikgenrer men utan att förlora flamencons kärna. Dansen och sången är viktiga delar av Trinidads liv, inte minst för att de håller henne nära kulturen och hennes rötter i födelsestaden Jerez.